Bodrum Kalesi Nerede? Bodrum Kalesi Hakkında Her Şey

bodrum_kalesi

Bodrum Kalesi Nerede? Bodrum Kalesi Hakkında Her Şey

Bodrum Kalesi Nerede? Bodrum Kalesi Hakkında Her Şey

Türkiye’nin yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen beldesi Bodrum, harika plaj ve koyları dışında tarihi ve kültürel mirası ile de adından fazlasıyla söz ettiriyor. Bodrum’un kültürel miraslarından en önemlisi de şüphesiz Bodrum Kalesi. Bu heybetli kale, Türkiye sınırları içinde mimari yapısı bozulmadan günümüze kadar ulaşmayı başaran nadir kalelerden biri.

Bodrum Kalesi Nerede?

Bodrum şehir merkezine vardığınız anda gözünüze takılan heybetli duruşu ile Bodrum Kalesi, alışık olduğunuz kaleler gibi şehrin yüksek bir tepesinde değil; denizin ortasında yer alıyor. Bodrum Kalesi günümüzde Sualtı Deniz Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Kalenin inşa edildiği yarımada, Antik Çağlarda bir ada iken zamanla deniz sularının taşıdığı topraklarla yarımada haline dönüşmüş.

Bodrum Kalesi Tarihi

Yapımına 1403 yılında başlanan ve 120 sene boyunca yapımı devam eden Bodrum Kalesi’ni St. Jean şövalyeleri, hızla büyümekte olan dönemin süper gücü Osmanlı Devleti’ne karşı tedbir amaçlı inşa etmişler. St. Jean şövalyeleri ikinci haçlı seferlerinden sonra 12 adayı kontrol altında tutuyorlardı. Osmanlı Devleti’nin 12 adayı almaları sonucu Bodrum’a sığınan St. Jean şövalyeleri yapımı 120 yıl sürecek olan Bodrum Kalesi’ni Osmanlı Devleti’ne direnmek için inşa etmişler.

Bodrum Kalesi inşa edilirken İngiliz, Fransız, İtalyan ve Almanların da kalenin yapımına katkıları olmuştur. Sultan 2. Bayezid döneminde kardeşi Sultan 2. Bayezid’e isyan eden Cem Sultan, Bodrum Kalesi’ne kaçmış, St. Jean şövalyelerine sığınmıştır.

Osmanlı Devleti Bodrum Kalesi’ni defalarca kuşatmasına rağmen uzun bir süre işgal edememiştir. Ancak 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman, Rodos Adası’nı fethederek Bodrum Kalesi’ni Osmanlı mülkü yapmıştır.

Kalenin içindeki şapel tarzı kilise, Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile camiye çevrilmiştir. Osmanlı Devleti 400 yıl boyunca Bodrum Kalesi’ni zaman zaman hapishane zaman zaman askeri üs olarak kullanmıştır. Çeşitli dönemlerde zarar gören kale 1963 yılında restore edilerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır.

Bodrum Kalesi Özellikleri

Bodrum merkezde bulunan Bodrum kalesi yarımada üzerine inşa edilmiştir. Yarımada Antik Çağlarda bir ada iken zamanla denizin doldurması ile yarımada haline dönüşmüştür. Kare şeklinde inşa edilen Bodrum Kalesi’nin içinde bazı ülkelere ait kuleler bulunur ve her kuleye ayrı ülke isimleri verilmiştir.

Bodrum Kalesi’nin içinde bulunan kulelerden bazıları aşağıda listelendiği gibidir;

  • Alman Kulesi
  • Fransız Kulesi
  • İtalyan Kulesi
  • İngiliz Kulesi
  • Yılanlı Kule

Kalenin içindeki kulelerden en popüler olanı Fransız Kulesi’dir. Fransız Kulesi, deniz seviyesinden yaklaşık 47 metre yükseklikte bulunur.

St. Jean Şövalyeleri Bodrum Kalesi’ni yaparken aslan, ejderha ve haç gibi figürler ile süslenen kapılar inşa etmiştir. Günümüzde kale ile ilgili eserler İngiltere British Müzesi’nde sergilenmektedir.

Kale içinde, kuşatma ve saldırılarda kaleye sığınan askerlerin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilen 14 tane su sarnıcı bulunur. Bodrum Kalesi’ne giriş için 7 tane kapı inşa edilmiştir. Ayrıca kalenin içinde ilk Osmanlı eseri olan bir hamam da bulunmaktadır.

Bugün Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan Bodrum Kalesi’nde; Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Uluburun Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Kayralı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odalarını gezip keşfedebilirsiniz.

Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi 1995 yılında Avrupa’da “Yılın Müzesi” yarışmasında “Özel Övgü” ödülü alarak Türkiye’yi gururlandırmıştır. Tarihî konuları işleyen bazı Yeşilçam filmlerine de set görevi yapan Bodrum Kalesi, gezilecekler listesinde daima ilk sırada yer almaya değer.

Geniş avluları sayesinde çeşitli festival, tiyatro ve konser etkinlikleri için de kullanılan Bodrum Kalesi, kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir. Günümüze kadar ulaşmayı başarmış, mimarisi bozulmayan sağlam yapısıyla ziyaret edenlere adeta tarihte yolculuk yapma imkânı sunar.

Bodrum Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Bodrum’un neredeyse her noktasından görülebilen Bodrum Kalesi, Bodrum merkezde yer alır. Bodrum Kalesi’ne gitmek için otogardan veya havalimanından özel araç ya da minibüsler ile merkeze ulaşım sağlanabilir.

Tatilinizin keyfini çıkarırken kültürel ve tarihi noktaları da ulaşım sorunu yaşamadan ziyaret etmek için Proway Transfer’in izmir bodrum transfer hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Uzman personel ve istediğiniz lokasyona hizmet veren araçlar ile size yalnızca seyahatin keyfini çıkarmak kalıyor. Detaylı bilgi ve rezervasyon için 7 gün 24 saat bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Bu gönderiyi paylaş


Call Now Button